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Dear Ms Jakubauskiene, 

I would like to thank you for your email1 of 3 May 2022, in which you request a reply to 

your email of 21 March 20222 asking for clarifications with respect to the use of food 

enzymes preparations. Please accept my apologies for the belated reply. 

Specific replies are provided below to each of your questions:  

1) On the condition that enzyme products used for dairy production are evaluated, 

should supplementary processed materials e.g. carrier, stabilizer - glycerol be 

evaluated as well? 

I would like to start by recalling the specific principles applicable to the processing of 

organic food laid down in Article 7 of Regulation (EU) 2018/8483, which inter alia 

provides for: “(b) the restriction of the use of food additives, of non-organic ingredients 

with mainly technological and sensory functions, and of micronutrients and processing 

aids, so that they are used to a minimum extent and only in cases of essential 

technological need or for particular nutritional purposes;  

In addition, point 2.2.1. of Part IV of Annex II to Regulation (EU) 2018/848 states: 

“Only food additives, processing aids and non-organic agricultural ingredients 

authorised pursuant to Article 24 or Article 25 for use in organic production, and the 

products and substances referred to in point 2.2.2 may be used in the processing of food, 

with the exception of products and substances of the wine sector, for which point 2 of 

Part VI shall apply, and with the exception of yeast, for which point 1.3 of Part VII shall 

apply.” 

                                                 
1  ARES (2022)3433545 
2 ARES(2022)2051005 

3  Regulation (EU) 2018/848 of the European Parliament and of the Council of 30 May 2018 on organic 

production and labelling of organic products and repealing Council Regulation (EC) No 834/2007 (OJ 

L 150, 14.6.2018, p. 1). 
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Moreover, for the sake of clarity, I would also like to recall Article 9(3) of Regulation 

(EU) 2018/848, which states: “For the purposes and uses referred to in Articles 24 and 

25 and in Annex II, only products and substances that have been authorised pursuant to 

those provisions may be used in organic production, provided that their use in non-

organic production has also been authorised in accordance with the relevant provisions 

of Union law and, where applicable, in accordance with national provisions based on 

Union law”. 

In particular, the use of food enzymes is allowed in organic processed food under point 

2.2.2. of Part IV of Annex II to Regulation (EU) 2018/848: “(a) preparations of micro-

organisms and food enzymes normally used in food processing, provided that food 

enzymes to be used as food additives have been authorised pursuant to Article 24 for use 

in organic production”.  

In this context, it is important to mention as well the EU horizontal legislation 

concerning enzymes, i.e. Regulation (EC) 1332/20084, where a definition of preparation 

is also provided under its Article 3(2)(b) as follows: “‘food enzyme preparation’ means a 

formulation consisting of one or more food enzymes in which substances such as food 

additives and/or other food ingredients are incorporated to facilitate their storage, sale, 

standardisation, dilution or dissolution”. 

Also to be considered is the definition of processing aid under Article 2(b) of Regulation 

(EC) 1333/20085 on food additives, as follows: “ ‘processing aid’ shall mean any 

substance which: (i) is not consumed as a food by itself; (ii) is intentionally used in the 

processing of raw materials, foods or their ingredients, to fulfil a certain technological 

purpose during treatment or processing; and (iii) may result in the unintentional but 

technically unavoidable presence in the final product of residues of the substance or its 

derivatives provided they do not present any health risk and do not have any 

technological effect on the final product;”. 

I would further like to bring to your attention that Annex I to Regulation (EC) 1333/2008 

lists the functional classes of food additives, such list includes carriers and stabilisers.  

Consequently, in accordance with point 2.2.2. of Part IV of Annex II to Regulation (EU) 

2018/848, when the enzyme is indeed used as a processing aid normally used in food 

processing, the food enzyme preparation to be used as processing aid can be used in 

organic production, when it is not produced from or by Genetically Modified Organisms 

in line with Article 11 of Regulation (EU) 2018/848.  

In this case, it is sufficient that the food additives including those used as carriers present 

in the preparation are normally used and authorised for use in food enzymes and thus 

included in Annex III to Regulation (EC) No 1333/2008, which lays down the Union list 

of food additives approved for use in food additives, food enzymes, flavourings and 

nutrients and their conditions of use.  

                                                 
4 Regulation (EC) 1332/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on 

food enzymes and amending Council Directive 83/417/EEC, Council Regulation (EC) no 1493/1999, 

Directive 2000/13/EC, Council Directive 2001/112/EC and Regulation (EC) No 258/97 (OJ L 354, 

31.12.2008, p.7) 

5 Regulation (EC) 1333/2008 of the European Parliament and of the Council of 16 December 2008 on 

food additives (OJ L 354, 31.12.2008, p.16) 
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For the categorisation of food enzymes, please consider also the DG SANTE Guidance 

available here: *fs_food-improvement-agents_enzymes-guidance-categorisation.pdf 

(europa.eu). 

When the food enzyme is used for its technological function as an ingredient (i.e. as an 

additive), approved in compliance with the horizontal legislation, it shall have to be 

further assessed and, when appropriate, authorised for use in organic production pursuant 

to Article 24 of Regulation (EU) 2018/848. However, also in this case, carriers and other 

food additives normally used in the preparation of the food enzyme itself, and already 

approved under horizontal legislation, will not need to be authorised in organic, except in 

the case of food additives having a technological function in the final food.  

In this last case, indeed, also the food additive used in the enzyme preparation shall be 

considered as a food additive of the food, and not a food additive of the added food 

enzyme, and must then comply with the conditions of use for that food as provided for in 

the horizontal legislation6 and be assessed under the Article 24 of Regulation (EU) 

2018/848.  

Finally, in case the preparation of the food enzyme itself should be subject to organic 

certification and placed on the market as “organic enzyme preparation” being a product 

in the scope as “processed agricultural products for use as food” under Article 2 of 

Regulation (EU) 2018/848, all components of such food enzyme preparation (e.g. 

carriers, stabilisers) will have to be assessed and if appropriate, approved under the 

organic legislation.  

2) Should the following supplementary processed materials / additives be assessed 

according to Annex V to R2021 / 1165 that provides a list of products and substances 

for production of organic food and yeast used for food or feed: 

Authorized food additives and processing aids referred to in Article 24 (2) (a) of Part A 

R2018 / 848: 

Section A1 - Food additives, including carriers; 

Section A2 - Processing aids and other products authorized for use in the processing of 

organically produced ingredients of agricultural origin.”? 

Yes, but only in the cases explained above.  

-3) Should the R 2018 / 848 Annex II part IV paragraph 2.2.2 be applied solely for the 

enzyme preparations  

„The following products and materials may be used in food processing: 

(a) preparations of micro-organisms and food enzymes normally used in food 

processing, provided that food enzymes used as food additives are authorized 

for use in organic production in accordance with Article 24“? 

                                                 
6 Article 18 of Regulation (EC) 1333/2008: “Where a food additive in a food flavouring, food additive or 

food enzyme is added to a food and has a technological function in that food, it shall be considered a 

food additive of that food and not a food additive of the added flavouring, food additive or food enzyme, 

and must then comply with the conditions of use for that food as provided for.” 

 

https://ec.europa.eu/food/system/files/2016-10/fs_food-improvement-agents_enzymes-guidance-categorisation.pdf
https://ec.europa.eu/food/system/files/2016-10/fs_food-improvement-agents_enzymes-guidance-categorisation.pdf
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See above. 

This opinion is provided on the basis of the facts set out in your e-mail of 21 March 2022 

and expresses the opinion of the Commission services and does not commit the European 

Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the Treaty on the 

Functioning of the European Union, ultimately for the Court of Justice of the European 

Union to provide a definitive interpretation of the applicable Union law. 

Yours sincerely, 

Michael PIELKE i.o. Pierre 

BASCOU absent 

Electronically signed on 16/06/2022 17:50 (UTC+02) in accordance with Article 11 of Commission Decision (EU) 2021/2121


